A három legnagyobb kihívás egy angoltanuló számára

From Antimoon Translation Project


1. Szenvedély kialakítása az angoltanulás irántedit

Minden angoltanuló szeretne jól angolul beszélni. Izgatottá válnak annak a gondolatától, hogy folyékonyan beszéljenek angolul. Azonban sokszor a tanulási folyamat nem érdekli őket. A legtöbb tanuló számára angolt tanulni egy kötelesség — valami, amit tenniük kell, nem pedig amit tenni akarnak. Nem lelnek örömet az angoltanulásban.

Röviden, a legtöbb tanuló szeretne jól angolul beszélni, de angolt tanulni nem. Ez az első és legnagyobb probléma, amivel egy angoltanuló szembesül, mert aki nem szeret angolt tanulni, az nem is fogja jól megtanulni. Ha nem szereted az angolt, az angol nem fog téged viszont szeretni!

Ha sikeres tanuló akarsz lenni, akkor szeretned kell magát a tanulási folyamatot. Az angolra szánt időt élvezetesnek és pihentetőnek kell tekintened. Például, élvezned kell:

  • angol mondatokat olvasni és elgondolkodni a felépítésükről
  • új szavakat tanulni egy szótárból
  • helyes angol mondatokat írni, miközben mindennek utánanézel szótárakban, nyelvtani útmutatókban és az interneten
  • gyakorolni az angol hangok és szavak kiejtését

Ha lehet, az angoltanulásnak a hobbidnak kell lennie. Úgy kell magadra gondolnod, mint egy Angol Tanulóra — valaki, aki az angoltanulást az egyik kedvenc tevékenységének választotta.

2. Az életedben az első változás bevezetéseedit

A döntés az angoltanulás mellett változtatásokat követel az életedben. Például eldönteni, hogy olvasol egy angol könyvet 30 percig minden nap és ezt be is tartani. Nagyon nehéz kicsi, de tartós változásokat tenni az életedben, főleg ha az angoltanulás nem tűnik „szórakoztatónak”. Azonban a tanulóknak észben kell tartaniuk, hogy napi 15 percet angolt tanulni sokkal többet ér, mint havonta egy egész napot.

3. Az életedben még több változás bevezetéseedit

Bár a legelső változás a legnehezebb, a rákövetkezők sem lesznek egyszerűek. Sok tanuló megteszi az első lépést (pl. elkezdenek olvasni egy angol könyvet minden nap) és ott meg is állnak. Nem vesznek részt más angolt fejlesztő tevékenységben.

Egy jó tanulónak van egy egész sor tevékenysége (olvasás, TV nézés, kiejtés gyakorlása, felvételek hallgatása, stb.) és ezek közül választ a hangulatától függően. Egy tevékenység nem elég, mert 1) hamar megunod, és 2) a nyelvtudásodnak csak egy szűk körét fogja fejleszteni. Például, angol szöveg olvasása nem fogja javítani a kiejtésed, de jobbá teszi a nyelvtani tudásodat, a szókincsedet, a szövegértésedet és az íráskészségedet.