Az angoltól jól érzed magad

From Antimoon Translation Project


Ha olvastad a „Miért tanuljunk angolul” cikkünket, akkor már tudod, hogy az angol nyelv képes nagyban gazdagítani az életedet. Segít abban, hogy okosabb legyél, találkozz emberekkel, növeld a bevételedet, stb. De elgondolkoztál-e már valaha azon, hogy milyen érzés volna jól tudni angolul?

Képzeld el, hogy…edit

Egy angolórán vagy. Mindenki a feladattal foglalkozik. Az emberek a feladatról beszélgetnek éppen, így nagy is a zaj. Két perccel ezelőtt végeztél, és most köréd gyülekeznek az emberek, kérdésekkel bombázva. „Mit jelent az extemporaneous szó?”, „Mi a válasz a 2. pontnál?” Te tudod a helyes válaszokat, és segítesz is. Azt is tudod, miért kérik a segítségedet – azért, mert tudják, hogy te jó vagy. Tisztelve és becsülve érzed magad. A tanár is felfigyelt már a tehetségedre. Csodálattal tekint rád.

Repülőgépen utazol, éppen a vakációról térsz haza. Látod, hogy a melletted ülő személy egy amerikai újságot olvas. Mivel a repülőút hosszú lesz, úgy döntesz, hogy beszélgetést kezdeményezel utastársaddal. „A motorok szörnyen hangosak, nem?”, teszed fel a kérdést. „Igen. Úgy tűnik, mintha a repülőgép bármelyik pillanatban darabokra hullana”, érkezik a válasz, nevetés kíséretében. A beszélgetés tovább folytatódik. Te könnyedén beszélgetsz, és élvezed is azt. A földet érés előtt egy pillanattal a szomszédod így szól hozzád: „Épp úgy beszélsz, mint egy amerikai. A kiejtésed, a nyelvtanod – lenyűgöző!” Mosolyogva szállsz ki a repülőgépből. Milyen fantasztikus nap ez!

Buszon utazol az iskolába, mint minden nap. Úgy döntesz, elolvasol néhány oldalt egy könyvből. Előveszed. A könyv angol nyelvű. Amint elkezdesz olvasni, a melletted ülő személy rápillant a könyv borítójára, és észreveszi az angol címet. A személy hosszasan, csodálkozva és irigységgel néz rád. Egy pillanattal később, a buszon utazók közül néhány másik ember is téged bámul. Ők is szeretnék, ha tudnának angol nyelvű könyvet olvasni, de nem tudnak. Megelégedettséget érzel. Örülsz, hogy időt szakíthattál arra, hogy angolul tanulj.

Éppen egy nemzetközi repülőtéren vagy. Gyorsan és magabiztosan sétálsz. Megérted az összes körülötted lévő jelet, és megérted a közleményeket is. Azt is tudod, hogy ha bármilyen probléma adódna, könnyedén tudnál kommunikálni a reptéri személyzettel a saját nyelvükön. Odasétálsz a kapuhoz, miközben arra gondolsz, mennyivel nehezebb volna, ha nem tudnál angolul.

Nagyszerű pillanatokat élsz át a kedveseddel. Szorosan ültök egymás mellett, karod a hátán nyugszik. A rádióban éppen egy gyönyörű dal szól. Minden szavát megérted. A kedvesed ezt kérdezi tőled: „Miről szól ez a dal?”. „Ez a szerelemről szól, édesem”, válaszolod. „Te olyan okos vagy. Bárcsak úgy tudnék angolul, mint te!”, mondja a kedvesed. Szeretve és csodálva érzed magad.