Hogyan kerüld el a hibákat az angol használata közben

From Antimoon Translation Project


A tanulók hibákat követnek el és megerősítik azokat, mert (1) túl gondatlanul vagy (2) túl korán alkotnak mondatokat. Elkerülheted a hibákat, ha követed ezt a pár szabályt:

A hibamentes beszéd és írás szabályaiedit

  1. Használj egyszerű nyelvezetet. Néhány kezdő tanuló bonyolult mondatokat akar alkotni például a befejezett múltat vagy a feltételes módot használva. Eközben borzasztó hibákat követnek el. Ne tedd ezt! Ha csak most kezdtél beszélni vagy írni angolul, akkor olyan dolgokat mondj, amiket tudsz (egyszerű mondatok, amiket más sokszor láttál) — nem amit akarsz (bonyolult mondatok). Talán úgy érzed úgy beszélsz, mint egy gyerek, vagy hogy nem rendesen fejezed ki a gondolataidat, de ne aggódj ezek miatt. Egyelőre a célod nem az, hogy szabadon kifejtsd a gondolataidat; a célod a nyelv megtanulása.
  2. Legyél lassú és óvatos. Eleinte írjál lassan. Ha 2 óra kell ahhoz, hogy megírj egy e-mailt 10 helyes mondattal, az rendben van. Ennyi idő is kell, hogy legyen, ha nem rég kezdtél el angolul írni. Miért tartson ilyen sokáig? Mert többször el kell, hogy olvasd a mondataid hibák után kutatva. Javítsd ki gyakran a saját mondataidat. Használj egy szótárat vagy az internetet arra, hogy leellenőrizd a mondataidat. És keress példa mondatokat, amiket utánozhatsz. Beszéd közben is teljesen rendben van, ha kell egy kis idő arra, hogy a fejedben összeállíts egy mondatot mielőtt megszólalsz.
  3. Ha nem vagy benne biztos, hogy kell valamit mondani, akkor inkább ne mondd ki. (Ez vonatkozik a nyelvtanra és a kiejtésre is.) Ha nem tudod hogy kell valamit helyesen mondani, akkor majdnem mindig jobb, ha ki sem mondod. Ne taníts magadnak helytelen mondatokat. Megpróbálhatod megkeresni a helyes mondatot egy szótárban vagy a neten (lásd következő pont), de beszéd közben általában erre nincs idő. Úgyhogy jobb, ha inkább valami mást mondasz — valamit, amiről tudod, hogy helyes. Akár egy teljesen más témáról is.
  4. Amikor írsz, mindig keress rá dolgokra. Ha nem vagy biztos benne, hogy kell egy szót használni, keresd meg egy jó szótárban, hogy lássál néhány példamondatot vele. Ha írtál valamit, és nem vagy benne biztos, hogy helyes, keress rá a neten a Google-lel. Ha több találat is van, akkor valószínűleg helyes. A szótárak és a Google a mindennapi eszközeid közé kell, hogy tartozzon, és egy mondatban akár többször is használhatod (főleg, ha épp csak elkezdtél angolul írni). Több információ arról, hogyan kell a Google-t használni írás közben.
  5. Legyél tisztában a hibalehetőségekkel. A tanulók néha fel se fogják, hogy az angol mennyire más a saját anyanyelvüktől. Amikor beszélnek, szóról szóra fordítanak az anyanyelvükről, és azt hiszik, hogy a mondataik helyesek. Amikor olvasol vagy hallgatsz, használd az „állj és gondolkodj” technikát: Nagyon figyelj oda dolgokra, mint a szósorrend, névelők, elöljárószavak és igeidők. Hasonlítsd össze az angol mondatokat az anyanyelvedben lévőkkel. Vedd észre a különbségeket a szóhasználatban és a szósorrendben. Ettől még óvatosabb leszel ha angolul beszélsz, mert tudni fogod, mely részei lehetnek hibásak a mondataidnak amiket jobb, ha kétszer is leellenőrzöl.

„Leszek valaha is folyékony, ha mindig olyan lassan és óvatosan beszélek?”edit

Ne aggódj emiatt. Könnyen folyékony lehetsz, ha csak beszélsz. Minél többet gyakorolsz beszélni, annál gyorsabb és gyorsabb leszel. A gimiben egy hónap alatt elég jól megtanultam folyékonyan beszélni azáltal, hogy heti két órát beszélgettem az angoltanárommal (aki anyanyelvű volt). Ez összesen csak 8 óra beszéd.

Sokkal jobb lassúnak és helyesnek lenni, mint folyékonyan de sok hibával beszélni. Miért? Mert ha lassan és helyesen beszélsz, akkor könnyen fejlesztheted a gyorsaságod, és akkor folyékonyan és helyesen tudsz majd beszélni. De ha folyékonyan és sok hibával beszélsz, akkor nehezebb lesz kijavítani a hibáid és ugyanezt elérni.

A tapasztalatom a hibamentes írássaledit

Amikor főiskolába jártam, elkezdtem németet tanulni az Antimoon Módszerrel. El akartam kezdeni németül e-maileket írni amint csak lehet, de nem akartam hibákat elkövetni és rossz szokásokat tanítani magamnak. Meg tudtam írni az első német e-mailemet, miután elolvastam egy rövid (40 oldalas) tanulóknak írt könyvet, néhány e-mailt egy német barátomtól, és miután használtam a SuperMemo gyűjteményemet néhány hónapig. És tudod mit? A német e-mailjeimben szinte semmi hiba nem volt.

Hogy lehetséges ez — helyes mondatokat írni ilyen kevés input után? Először is, az e-mailjeim csak egyszerű mondatokat tartalmaztak. De a legfontosabb rész a kutatás volt: Példamondatokat kerestem a neten és a szótárakban.

Például tudtam, hogy németül a használni szót úgy mondod, hogy benutzen, de nem tudtam, hogy kell a szót egy mondatban használni, például „Milyen programot használsz CD-k másolására?”. Gyakran volt egy elképzelésem arról, hogy kell valamit németül megfogalmazni, de nem voltam benne biztos, hogy az úgy helyes-e. Ilyen helyzetekben mindig utánanéztem a válasznak a neten vagy a szótáraimban.

Sok időt töltöttem el egy-egy mondaton. Több, mint egy órába telt megírni az első üzenetemet, ami csak pár német mondatot tartalmazott.

Az írási folyamat hosszú volt és sok erőfeszítést igényelt, de jól éreztem közben magam. Ettől a tapasztalattól csak még motiváltabb lettem és még jobban elkezdett érdekelni a német nyelv. Talán azért is élveztem annyira a folyamatot, mert tudtam, hogy helyes mondatokat alkotok.

Ne beszélj vagy írj túl koránedit

Ha követed a fenti szabályokat és még mindig sok hibát ejtesz (= több, mint 1 hiba 3 mondatonként), akkor próbálj meg írásra váltani egy darabig. Könnyebb helyes mondatokat alkotni írás közben, mert:

  • nem kell, hogy jó legyen a kiejtésed
  • írhatsz lassan és senki nem fogja bánni
  • használhatsz szótárakat és az internetet, hogy utánanézz dolgoknak

Ha írás közben is sok hibát vétesz, akkor próbálj ki egy „csendes időszakot”: ne beszélj és írj, és foglalkozz egy-két hónapot csak inputtal.

Tartsd észben, hogy először sok angol mondatot kell rakni a fejedbe, és csak utána felépíteni a saját mondataid. A fő tevékenységed az angol olvasása és hallgatása kell, hogy legyen — ennek az az oka, hogy jó példákat kell, hogy láss, amiket követhetsz mielőtt elkezded megalkotni a saját mondataidat. Az agyad minél több mondatot magába szív, annál több mindent tudsz angolul kifejezni. Ha nem látsz vagy hallasz elegendő helyes, természetes angol mondatot, nem fogod tudni, hogyan kell dolgokat kifejezni angolul. Így csak a saját nyelvedet fogod feltalálni. És sok hibát fogsz elkövetni.

Mi történik az angolórákonedit

Az Antimoon módszerben az ajánlott sorrend: Kiejtés - Input (olvasás és hallgatás) - Írás - Beszélés. Az angolórákon sajnos valami teljesen más történik. Szinte egyik tanfolyam elején sem tanítanak rendes kiejtést. Kevés tanár ad neked elegendő inputot. Inkább arra erőltetnek, hogy beszélj és írj — kérdéseket tesznek fel, nyelvtani gyakorló feladatokat csináltatnak vagy fogalmazásokat íratnak. Mondhatni arra erőltetnek, hogy hibákat kövess el és rossz szokásokat alakíts ki.