Miért nem szeretjük az angolórákat

From Antimoon Translation Project


Az angolórákra járás a legnépszerűbb módja az angoltanulásnak. Annyira csodálatosan népszerűek, hogy a legtöbb ember el se gondolkozik azon, hogy hogyan is kellene angolt tanulni. A folyamat automatikus: Meg akarok tanulni angolul, úgyhogy beiratkozok egy angol tanfolyamra. Fizetek egy kis pénzt, hetente végigülök néhány órát, és jó is leszek angolból.

Ez nagyon meglepő, ugyanis az angolórára járás egyáltalán nem hatékony módja az angoltanulásnak. Mi életünk nagy részét angolórákon töltöttük (gimnáziumban, egyetemen és nyelviskolákban), és tudjuk, hogy milyenek. Az angoltanfolyamokról összegyűjtött tudásunk alapján nagyon meglepődnénk, ha találkoznánk olyan valakivel, aki az angolórákon jól megtanult angolul.

Ha angolórákra jársz, akkor hetente több órát is töltesz velük. Gyakran sok pénzt is költesz rájuk. Mégis mit kapsz az idődért és a pénzedért cserébe? Íme azok a dolgok, amiket egy angolórán csinálhatsz:

 • Hallgathatsz egy kis tört angolt. A kiejtése, a nyelvtantudása és a szókincse a többi tanulónak (és néha a tanárnak is) rossz lesz. Néha olyan rossz, mint ez, vagy rosszabb. Mindenbizonnyal ilyen emberek hallgatása egyáltalán nem segíti az angoltudásodat.
 • Mondhatsz öt mondatot angolul. Egy osztályban általában 10-20 tanuló van, ezért kevés időd kapsz arra, hogy angolul beszélj. A normál angolórákon nem fogsz tudni rendesen beszélni gyakorolni. (A párbeszédre fókuszáló tanfolyamok jobbak.)
 • Olvashatsz egy unalmas tankönyvet. Majdnem minden angoltanár tankönyveket használ. Akarod tudni miért? Azért, mert könnyebbé teszi a munkájukat. Nem kell minden órára rákészülniük. Mindig csak mennek tovább a következő fejezetre a könyvben. A tankönyvek könnyűvé teszik a tanítást. A tanulást pedig unalmassá és hatástalanná teszik. Elolvastatnak veled valami hülye történetet Michael Jacksonról vagy egy nőről, aki az afrikai dzsungelben élt két évig. Aztán meg kell válaszolnod róluk a kérdéseket és beszélni kell róluk a többi tanulóval. Ez őrültség! Ez a sok ostobaság ami nem is érdekel. Ebből azt fogod gondolni, hogy angolt tanulni unalmas.
 • Meghallgathatsz néhány nyelvtani szabályt, mint például azt, hogy „a folyamatos jelent akkor használjuk, ha épp kialakuló vagy változó helyzetekről beszélünk”. Nincs semmi értelme bemagolni több tucat nyelvtani szabályt. Két fő indok: 1) A nyelvtani szabályok százait úgyse fogod tudni megjegyezni, 2) Ha angolul beszélsz, nincs időd azon gondolkodni, hogy: „Milyen igeidőt is kellene használnom? Hmm... Azt akarom kifejezni, hogy a tevékenység belenyúlik a jelenbe, akkor a befejezett jelent kell használnom.” Az angolt természetesen kell használnod. A nyelvtani szabályok javíthatnak a dolgozatod pontjain, de az angoltudásodat nem segítik.
 • Csinálhatsz néhány nyelvatni gyakorló feladatot. Miután beszéltek a nyelvtani szabályokról, a tanárok általában adnak neked néhány gyakorlatot, mint például többválasztós vagy kitöltős feladatokat. A gyakorló feladatoknak két szerepe van: 1) átnézetik veled a nyelvtani szabályokat, 2) próbára teszik az angoltudásod. Az első hasztalan, mert maguk a nyelvtani szabályok is hasztalanok (lásd előző pont). A második csak arra jó, hogy a tudásod összevesd másokéval. De a dolgozatok írása nem fog megtanítani téged angolul.
 • Kaphatsz házi feladatokat. A házi feladat az általában nyelvtan gyakorlása (lásd előző pont) vagy egy fogalmazás írása. A fogalmazást általában valami olyasmiről kell írnod, ami téged nem érdekel. Példák: Mi a véleményed erről a közmondásról: „Blood is thicker than water” (A vér sűrűbb, mint a víz), Jó-e híresnek lenni?. Micsoda ostobaság. Az unalmas feladatok egyáltalán nem fogják segíteni az angolod, csak csökkentik a motivációdat.

Az angolórák nem tanítanak meg neked jó kiejtést (ami egyszerűen nélkülözhetetlen a kommunikációhoz!) A legtöbb tanár teljesen figyelmen kívül hagyja, néha azért, mert a saját kiejtésük is rossz. Néhány tanár kijavítja a hibáidat, ha beszélsz. De nagyon kevés tanár mondja el, hogy hogyan tudod ugyanazokat a hibákat elkerülni. Nagyon kevés tanár fogja elmondani, hogy az angolban milyen hangok vannak és hogyan tanuld meg egy szó kiejtését egy szótárból.

A legtöbb tanár nem fog arra bátorítani, hogy angolul olvass, hogy vegyél egy jó angol értelmező szótárat, vagy hogy egyedül hallgass angol nyelvű felvételeket. Egyszerűen csak tanítanak a tankönyveikből és megcsináltatják a bennük lévő feladatokat. Ha a te tanárod nem ilyen, akkor szerencsés vagy.

A legtöbb angolóra ilyen. Gondolj az óráidra. Ha ilyenek — unalmasak és hatástalanok — akkor egyszerűen csak az idődet vesztegeted. (Ne aggódj: nem vagy egyedül. A föld minden tájáról emberek milliói vesztegetik az idejüket azzal, hogy angolórákra járnak annak ellenére, hogy azok nem fejlesztik az angoltudásukat.

Az unalmas és hatástalan órákat lecserélheted érdekes dolgokkal, amik ténylegesen segítenek neked angolul tanulni:

 • Ahelyett, hogy az osztályban tört angolt hallgatsz, kapcsold be a TV-d és nézd a CNN Internationalt, vagy más angolnyelvű csatornát. Rengeteg nyelvtanilag helyes, jól kiejtett angol mondatot fogsz hallani.
 • Ahelyett, hogy ülsz két órát, hogy mondhass öt mondatot, iratkozz be egy angol anyanyelvű által tartott párbeszédre fókuszáló tanfolyamra. Vagy kezdj el beszélni angolul a legjobb barátoddal.
 • Ahelyett, hogy egy unalmas tankönyből tanulsz, inkább olvass valami érdekeset. Olyan sok érdekes olvasni való van angol nyelven! Böngészd az angolnyelvű oldalakat a neten. Olvass el egy jó angol könyvet. Egyszerűen csak olvass el bármit, ami érdekel. Bármit, ami nem untat téged halálra.
 • Ahelyett, hogy nyelvtani szabályokat magolsz és gyakorló feladatokat csinálgatsz, olvass és hallgass angolt. Az input az egyetlen módja annak, hogy az angolod lenyűgöző és természetes legyen.
 • Ahelyett, hogy fogalmazásokat írsz a témákról, amit a tanárod adott neked, írj valami olyanról, ami érdekel téged. Például írj egy e-mailt angolul. Ne a tanárodnak írj — írj magadnak!