Miért vedd a saját kezedbe az angoltanulást

From Antimoon Translation Project


Mielőtt elkezdhetsz beszélni és írni angolul, meg kell tanulnod, hogy angolul hogy kell bizonyos dolgokat kimondani. Ezt csak inputtal érheted el — más emberek (legjobb esetben anyanyelvűek) helyes angol mondatainak olvasásával és hallgatásával.

A legtöbb angol tanuló az inputját angolórákon kapja. Ebben a cikkben kifejtem, hogy az angolórák egyszerűen nem tudnak elegendő inputot nyújtani, és angol inputot az órákon kívül is kapnod kell, ha folyékony akarsz lenni angolból. Két indokot is adni fogok arra, hogy miért vedd saját kezedbe a dolgokat és hogy miért kapj önállóan inputot.

Input mennyiségeedit

Ahhoz, hogy folyékonyan tudj angolul beszélni, rengeteg input kell. Nekem körülbelül 1.000.000 mondat kellet 3 év alatt — ez átlag 6400 mondat hetente — hogy eljussak alap olvasási készségről és nagyon rossz beszéd/írási készségről a folyékony beszédig. Ez megegyezik heti 60 oldallal és 6 óra hanganyaggal.

Ha folyékonyan akarsz beszélni, fel kell magadnak tenni a kérdést: az angolórák tudnak-e nekem adni 60 oldalnyi és 6 órányi inputot hetente? Egy tipikus angol tanfolyam heti két órából áll, amik egyenként másfél óráig tartanak. De tegyük fel, hogy van időd és pénzed egy intenzív tanfolyamra — heti 4 alkalom, egyenként másfél óra.

Egy ilyen tanfolyamon 6 órát töltesz hetente. Mennyi inputot kapsz ezeken? Vegyük sorra:

 1. A tanárok kevés inputot adnak. A legtöbb próbál csendben maradni és engedni a tanulókat beszélni. (Így akarják a tanulókat segíteni, hogy minél korábban el tudjanak kezdeni beszélni, de ezzel csak az ellenkezőjét érik el.) Amikor beszélnek, elég lassan beszélnek, gyakori szünetekkel. 10 percig egy tanárt hallgatni talán felér 5 percnyi „megállás nélküli” inputtal. Ráadásul néhány tanár szeret átváltani az anyanyelvére ahelyett, hogy angolul beszélne.
 2. A többi tanuló is kevés inputot ad, mert még lassabban beszélnek, mint a tanár és gyakran hibáznak.
 3. Sok idő el van vesztegetve olyan feladatokra, amik szinte semmi inputot nem nyújtanak, például: „sorold be ezeket a mellékneveket két csoportba”, „rendezd át a szavakat, hogy alkoss egy mondatot” vagy „válaszold meg ezeket a kérdéseket a fenti szövegről”. Szünetek is vannak, amik alatt semmi nem történik.
 4. Ha szöveget kell olvasni az órán, az általában nagyon rövid (kevesebb, mint 3 oldal). Ha egy felvételt játszanak le, az is rövid (kevesebb, mint 10 perc).

Ha figyelembe veszed a fentieket, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy az órák nem több, mint egyharmadán hallgatsz helyes angol mondatokat. Ebben benne van a felvételek hallgatása és a tanár vagy a többi tanuló által mondott helyes mondatok. Mi a helyzet az olvasással? Az átlag mennyiség, amit az osztályban olvasol egy 45 perces órán valószínűleg nem több, mint 3 oldal (ez tartalmazza a tankönyvet és a tanár által kiosztott lapokat).

Ha utánaszámolsz, egy intenzív angol tanfolyam nem ad neked többet, mint 2 óra szóbeli inputot és 24 oldalnyi írásbeli inputot hetente. Ez nagyjából 2000 mondat hetente. Ez azt jelenti, hogy 9 évbe telne (szünetek nélkül!), hogy egy intenzív angol tanfolyamon kapjál 1.000.000 mondatot. (A normál, heti két órás tanfolyammal ez 18 évbe telne.)

Input gyakoriságaedit

Néhányan azt gondolhatnátok: „Remek! Akkor 9 évig csak intenzív tanfolyamokra fogok járni és folyékony is leszek angolból!” Ne olyan gyorsan! Tudod, az input mennyisége nem minden. Ezt az inputot a megfelelő gyakorisággal kell, hogy kapjad. Egy 100 méteres séta nem ugyanaz, mint egy 100 méteres sprint.

Miért nem kaphatsz inputot lassabban? Azért, mert az ember felejt. Ez így működik:

 1. Amikor megtanulsz egy új szót, akkor az a memóriádban marad egy ideig (általában 1-30 nap) és aztán elfelejted. Tegyük fel, hogy a szó a genuine és hogy 14 napig a memóriádban marad.
 2. Hogy emlékezhetsz a szóra több, mint 14 napig? Újra elő kell hívnod. Ha látsz egy másik mondatot, amiben benne van a genuine szó, akkor az emléked a szóról még erősebb lesz és sokkal tovább fogsz rá emlékezni.
 3. Mekkora annak az esélye a következő 14 napban, hogy látni fogsz egy olyan mondatot, ami tartalmazza a genuine szót? Attól függ, hogy hány angol mondattal találkozol az adott időszakban. Ha 4000 mondatot látsz (intenzív angol tanfolyam), akkor annak a valószínűsége, hogy találkozol a genuine szóval harmad annyi, mintha 12000 mondatot látnál.
 4. Tehát kevesebb inputtal növeled az esélyét annak, hogy az új szót elfelejted a következő 1-30 napban.

Szóval ha lassabban kapod az inputot, kétféleképpen is visszatartod magad:

 1. Lassabban tanulsz új dolgokat.
 2. Felgyorsítod a felejtés folyamatát. Gyorsabban felejtesz el „régi dolgokat”, mert nem nézed át őket elég gyakran.

Ezért van az, hogy egy tanuló, aki 9 éven át kap 1.000.000 mondatot sokkal kevesebbet fog elérni, mint egy tanuló, aki 3 év alatt kap 1.000.000 mondatot. Az első tanuló folyamatosan el fogja felejteni a tudása nagy részét, mert nem nézi át őket elég gyakran. A második tanuló gyakrabban tudja átismételni a tudását, ezért kevesebbet fog felejteni.

A lényeg, hogy az angol tanfolyamok — még az intenzívek is — egyszerűen nem tudnak megfelelő gyakorisággal inputot nyújtani, hogy belátható idő alatt (vagy egyáltalán) elérd a folyékony szintet. Ha folyékonyan akarsz angolul beszélni, a saját kezedbe kell venni a dolgokat és elmerülni az inputban — podcastek és hangoskönyvek, videók és filmek, weboldalak és könyvek.

Szórakozásedit

Ahogy fentebb mondtam úgy hiszem, hogy folyékony angoltudást csak akkor érsz el, ha az osztályon kívül is kapsz inputot. De más okok miatt is érdemes önállóan inputot kapni, még ha a folyékony szint elérése nem is a célod.

Az egyik ok a szórakozás. Ha magad választod meg az input forrását, akkor olyan dolgokat választhatsz, amik érdekelnek is. Ahelyett, hogy elolvasol valami cikket az angoltankönyvedből, inkább olvass el egy Harry Potter könyvet, egy e-mailt a barátodtól, egy internet fórumot kapcsolati tanácsokról vagy híreket a kedvenc focicsapatodról. Ahelyett, hogy egy unalmas felvételt hallgatsz órán, inkább nézd a kedvenc TV sorozatodat vagy egy videó podcastet a számítógépes technológiáról.

Persze a szórakozás önmagában is jó, de van jótékony hatása is:

 • Ha az inputod szórakoztató, akkor sokkal könnyebben rá tudod venni magadat és több időt töltesz vele. Sőt, ha rákapsz az ízére annak a sok csodálatos tartalomnak, amit angolul nézhetsz, talán nehéz is lesz tőlük elszakadni!
 • Ha jól érzed magad, akkor erősebb emlékek alakulnak ki. Ha olyat látsz vagy hallasz, ami számít neked, akkor sokkal jobban fogsz rá emlékezni. Például ha olvasol valami cikket amit a tanárod adott neked, akkor általában csak gyorsan el akarod olvasni, hogy minél előbb végezz vele. De tegyük fel, hogy épp a kedvenc együttesed új számának a dalszövegét olvasod. Nagyobb eséllyel fogod magadnak ismételgetni és fejben tartani — a nyelvtannal és a szókinccsel együtt!

Hitelességedit

Az utolsó — és legkevésbé fontos — oka a tanulás saját kézbe vételének a hitelesség. Úgy gondolom fontos, hogy inkább valódi amerikai és brit tartalomból tanuljunk, mint kifejezetten angol tanulók számára összeállított tananyagból. Ha hallasz valamit egy podcastben vagy olvasol valamit egy blogon, akkor tudni fogod, hogy azt valóban használják angol anyanyelvű emberek.

Ezzel ellentétben az angolórákon használt tankönyvek gyakran „helyénvaló” angolt próbálnak megtanítani mindenféle köznyelvi kifejezés nélkül, mint például crap, sucks vagy stuff. A szerzőik minden bizonnyal elítélik az efféle kifejezéseket és úgy gondolják, hogy a tanulóknak nincs rá szükségük. De a legtöbb tanuló inkább a laza, természetes nyelvezetet választaná — a hétköznapi művelt amerikaiak és britek nyelvezetét — a tankönyvek mesterséges nyelvezetével szemben.

Egy kapcsolódó probléma, hogy az órákon főleg brit angolt tanítanak (legalábbis itt Európában), míg a való életben az amerikai angol dominál. Bár az elmúlt években brit tankönyvek (és tanárok) elkezdtek amerikai kifejezéseket is tanítani, az amerikai angolt még mindig másodrangúként kezelik. Ha pontos képet akarsz kapni a való életben használt angolról, akkor túl kell lépned az angolórákon és önállóan kell hiteles inputot keresned.