Mi szükséges ahhoz, hogy megtanulj angolul?

From Antimoon Translation Project


Az életed megváltoztatásaedit

Az angol tanulás cselekvést igényel. Lehet, hogy ismered az összes tanulási tippet, de ha nem kezded el használni ezeket, akkor semmit nem fogsz elérni. Az a helyzet, hogy ha jól akarsz tudni angolul, meg kell változtatnod az életed. Íme néhány példa, amit meg kell tenned:

  • olvass napi egy órát angol nyelvű könyveket, elemezd a mondatok nyelvtani szerkezetét és nézd meg a szótárban az ismeretlen szavakat
  • hallgass angol hangoskönyvet vagy egyéb szöveget, állítsd meg gyakran, próbáld megérteni, amit hallasz és próbáld meg utánozni a beszélő kiejtését
  • tölts 30 percet délutánonként az angol „r” hang kiejtésének gyakorlásával
  • írj levelet angolul, közben használj gyakran szótárat vagy az internetet, hogy ellenőrizd magad; szánj időt minden egyes mondatra
  • gondolj egy mondatra, amit korábban olvastál, gondolkodj el azon, vajon az „a” névelő helyett lehetne-e „the” a mondatban, majd keress hasonló mondatokat a neten, hogy megtudd a választ
  • az utcán sétálva alkoss angol mondatokat (pl. mondd el magadnak, hogy éppen mit látsz)

Ki az, aki megtenne ilyen őrült dolgokat? Csakis egy olyan ember, aki élvezi, amit csinál. Ha meg akarsz tanulni angolul, ilyen emberré kell válnod. Nem utálhatod ezeket a dolgokat. Hallottál már olyanról, aki sikeres lett valamiben, amit nem szeretett csinálni?

A problémaedit

Az idegen nyelv tanulásával vagy tanításával az a probléma, hogy mindenki jól akar beszélni az adott nyelven, miközben nem hajlandó időt szánni arra, hogy egyedül, önállóan is tanuljon. (Ezért iratkoznak be egy nyelvtanfolyamra, remélve, hogy a tanár majd a fejükbe tölti a tudást).

Ez a motiválatlanság azt jelenti, hogy a tanulók nem szánnak időt az önálló nyelvtanulásra, vagy ha igen, nem teszik rendszeresen. Például, egy átlagos tanuló mondjuk 12 órát tölt igekötők gyakorlásával egy vizsga előtt, viszont nem szán fél órát naponta arra, hogy angolul olvasson. Nem érzi elég kellemes dolognak a nyelvtanulást, így csak akkor fogja megtenni, ha muszáj. A gond az, hogy egy egyszeri nagy erőfeszítés semmit nem használ, míg a rendszeres, de kisebb lépések rengeteget számítanak.

Negatív hozzáállásedit

Az egyik ok, amiért az emberek nem hajlandók időt szánni az angolra az az, hogy az angol tanulást kellemetlen dolgokkal kötik össze. Ha az angol tanulásra gondolnak, eszükbe jutnak az unalmas angolórák, az unalmas gyakorló feladatok és az unalmas házi feladatok. Még ha tudják is, hogy az angol kelleni fog a munkájuk során, az nem feltétlen fog ösztönző erőként hatni, ha maga a munka unalmas! Az ő elméjükben az angol tanulás az olyan dolog, amit csinálniuk kell, nem pedig, amit csinálni akarnak.

Átlagos tanuló vs motivált tanulóedit

Paula egy átlagos tanuló rendszerint alacsony motivációs szinttel. Olykor előfordul, hogy nagyon motivált - például angol vizsga előtt vagy akkor, amikor nem tudta megértetni magát a munkahelyén egy angol vásárlóval. Ezekben a helyzetekben mindig arra gondol „Valamit tennem kell az angol tudásommal!”. Azonban ezek nagyon ritkán fordulnak elő - kevesebb, mint havonta egyszer. Még ha intenzíven is tanul (mondjuk két teljes napot egy vizsga előtt), az eredmény akkor is gyenge, mert a tanultak 90%-át elfelejti egy hónapon belül. Ez nem meglepő: az emberi memória úgy működik, hogy folyamatosan ismételned kell a tanultakat, különben egyszerűen elfelejted.

Most lássunk egy másik tanulót: Judy-t. Judy egy tanulóknak szánt regényt olvas (egyszerűsített nyelvezettel), 30 percet majdnem minden nap. Angol nyelvű értelmező szótárat használ az ismeretlen szavak megértéséhez. Eleinte nehéz volt így tanulni: könyvet olvasni és közben szótárazni nem volt éppen „normális tevékenység” a számára. Minden egyes angol mondat kihívás volt.

De mostanra, csupán két hét eltelte után már sokkal gyorsabban képes olvasni. Olvasás közben gyakran találkozik olyan szavakkal, amiket az elmúlt 2 hétben már megismert. Mikor felismer egy ilyen szót, már nem kell szótárért nyúlnia és tudja, hogy megfelelően halad. Érzi, hogy az elmúlt időben sok újat tanult és alig várja, hogy még többet tanuljon. Minden nap nagyon várja, hogy olvashasson a könyvéből. Az olvasás lehetőséget ad számára, hogy használhassa a megszerzett tudást (élvezze a tanulás eredményét) és még többet tanuljon. Mivel rendszeresen olvas, csak keveset felejt és folyamatosan bővül a szókincse.

Judy jó úton jár. Hamarosan képes lesz angol nyelvű újságokat és egyéb angol anyanyelvűeknek szánt írott anyagokat olvasni.

Mit lehet tenni?edit

Ha te is olyan vagy, mint Paula, és nem szeretsz a szabadidődben angolul olvasni, angol mondatokat figyelmesen kielemezni, vagy az angol „r” hang kiejtését gyakorolni, akkor ezzel valamit tenned kell. Többféle módszer létezik ami segít a motiváción, de a legjobb az az, ha valami olyat csinálsz, amit élvezel.

Ha tudod arra használni az angol tudásod, hogy megnézz egy vicces videót az interneten, elolvass egy cikket a kedvenc együttesedről, vagy okos emberekkel beszélgess egy fórumon, akkor az angolra úgy fogsz tekinteni, mint a szórakozás kulcsára. Amikor az angolra gondolsz, nem fognak többé eszedbe jutni az unalmas órák, a nehéz nyelvtani szabályok vagy a bemagolandó szavak listái, hanem inkább egy vicces TV sorozat, a kedvenc együttesed vagy az emberek, akiket kedvelsz. Az elmédben az angol többé nem csak egy másik unalmas tárgy lesz az iskolában, hanem egy olyan dolog, ami szórakozást nyújt neked minden nap.