Ne aggódj az aktív szókincsed miatt!

From Antimoon Translation Project


Sok tanuló, aki már haladó szinten ismeri az angol nyelvet, nagy „passzív szókinccsel” rendelkezik, de aggódik az „aktív szókincs” mérete miatt. Ezek a tanulók szövegolvasás és szöveghallgatás közben sok nehéz angol szót megértenek, de azok közül a legtöbbet nem használják, amikor angolul beszélnek, vagy írnak. Úgy érzik, ez egy probléma. Szeretnének minden általuk ismert nehéz szót használni is.

Ha épp egy olyan tanuló vagy, aki aggódik az aktív szókincse miatt, akkor ez a cikk majd meggyőz arról, hogy aggódásra semmi okod.


Az emberek sokkal több szót értenek meg, mint amennyit maguk használnak beszélgetéseik során. Az egyén passzív szókincse sokkal nagyobb, mint az aktív. A teljes életen át aktívan használt szavak száma sokkal kevesebb, mint amennyit képes megérteni.

Ennek a megállapításnak semmi köze nincs az idegen nyelvekhez. Ez arról szól, ahogyan az anyanyelvüket használják az emberek.

Mi úgy gondoljuk, hogy az anyanyelvedben szavak ezrei vannak, amelyeket nem használsz (de mindet megérted). Vannak irodalmi szavak, hivatalos szavak, tudományos fogalmak, szleng kifejezések, stb., amiket megértesz, de nem használsz aktívan. Ha kinyitsz egy, az anyanyelveden írt könyvet, sok ilyen szóval fogsz találkozni.

Így elmondható, hogy az anyanyelvedben is, az aktív szókincsed sokkal kisebb, mint a passzív. Mi úgy gondoljuk, hogy ezzel nem is foglalkozol igazán. Úgy véljük, hogy nem nagyon foglalkozol az anyanyelveden belüli aktív és passzív szókincsed közötti különbséggel.

De az angolt idegen nyelvként tanulod. Így felfigyelsz azokra a szavakra, amelyeket bár megértesz, soha nem használsz. Tanulói szempontból tekintve erre, ez aggaszthat.

Nem kell amiatt aggódnod, hogy „túl kevés” angol szót használsz. Idővel megtanulsz elég angol szót, és az elég lesz neked. Egy bizonyos ponton túl, az angol aktív szókincsed egyszerűen elég lesz ahhoz, hogy képes legyél bármit kifejezni, amit akarsz. Éppúgy, ahogy ez igaz az anyanyelved esetében is.

Legközelebb, amikor egy nehéz angol szóval találod magad szemben, nem kell aggódnod, hogy „Képes leszek-e használni ezt a szót beszélgetésekben?”. Ha képes vagy kifejezni angolul bármit, amit akarsz, akkor elégedett lehetsz az angol aktív szókincseddel. Nem kell aggódnod azon szavak ezrei miatt, amelyeket soha nem fogsz használni.