Mi szükséges ahhoz, hogy megtanulj angolul?

From Antimoon Translation Project

Az angol tanuláshoz cselekvést igényel. Lehet, hogy ismered az összes tanulási tippet, de ha nem kezded el használni ezeket, akkor semmit nem fogsz elérni. Az a helyzet, hogy ha jól akarsz tudni angolul, meg kell változtatnod az életed. Íme néhány példa, amit meg kell tenned:

  • olvass napi egy órát angol nyelvű könyveket, elemezd a mondatok nyelvtani szerkezetét és nézd meg a szótárban az ismeretlen szavakat
  • hallgass angol hangoskönyvet vagy egyéb szöveget, állítsd meg gyakran, próbáld megérteni, amit hallasz és próbáld meg utánozni a beszélő kiejtését
  • töltsd a délutánodat az angol "r" hang kiejtésével
  • írj levelet angolul, közben használj gyakran szótárat vagy az internetet, hogy ellenőrizd magad; szánj időt minden egyes mondatra
  • gondolj egy mondatra, amit korábban olvastál, gondolkodj el azon, vajon az "a" névelő helyett lehetne-e "the" a mondatban, majd keress hasonló mondatokat a neten, hogy megtudd a választ
  • az utcán sétálva alkoss angol mondatokat (pl. mondd el magadnak, hogy éppen mit látsz)

Ki az, aki megtenne ilyen őrült dolgokat? Csakis egy olyan ember, aki élvezi, amit csinál. Ha meg akarsz tanulni angolul, ilyen emberré kell válnod. Nem utálhatod ezeket a dolgokat. Hallottál már olyanról, aki sikeres lett valamiben, amit nem szeretett csinálni?

Az idegen nyelv tanulásával vagy tanításával az a probléma, hogy mindenki jól akar beszélni az adott nyelven, miközben nem hajlandó időt szánni arra, hogy egyedül, önállóan is tanuljon. (Ezért iratkoznak be egy nyelvtanfolyamra, remélve, hogy a tanár majd a fejükbe tölti a tudást).

Ez a motiválatlanság azt jelenti, hogy a tanulók nem szánnak időt az önálló nyelvtanulásra, vagy ha igen, nem teszik rendszeresen. Például, egy átlagos tanuló mondjuk 12 órát tölt a phrasal verb gyakorlásssal egy vizsga előtt, viszont nem szán fél órát naponta arra, hogy angolul olvasson. Nem érzi elég kellemes dolognak a nyelvtanulást, így csak akkor fogja megtenni, ha muszáj. A gond az, hogy egy egyszeri nagy erőfeszítés semmit nem használ, mig a rendszeres, de kisebb lépések rengeteget számítanak.

Ha Te is egyike vagy azoknak, akiknek nincs kedve gyakorolni az "r" hang kiejtését vagy angol mondatokon gondolkodni minden nap, akkor el kell mondanunk valakit: rá kell venned magad, hogy megtedd ezeket a dolgokat. Vagyis dolgoznod kell a motivációdon. Szerencsére létezik néhány módszer, ami segít neked ebben.

Átlagos tanuló vs motivált tanulóedit

Paula egy átlagos tanuló rendszerint alacsony motivációs szinttel. Olykor előfordul, hogy nagyon motivált - például angol vizsga előtt vagy akkor, amikor nem tudta megértetni magát a munkahelyén egy angol vásárlóval. Ezekben a helyzetekben mindig arra gondol "Valamit tennem kell az angol tudásommal". Azonban csak ritkán cselekszik - kevesebb, mint havonta egyszer. Még ha intenzíven is tanul (mondjuk két teljes napot egy vizsga előtt), az eredmény akkor is gyenge, mert a tanultak 90%-át elfelejti egy hónapon belül. Ez nem meglepő: az emberi memória úgy működik, hogy folyton ismételned kell a tanultakat, különben egyszerűen elfelejted.

Most lássunk egy másik tanulót: Judyt. Judy egy tanulóknak szánt regényt olvas (egyszerűsített nyelvezettel), 30 percet majdnem minden nap. Angol nyelvű értelmező szótárat használ az ismeretlen szavak megértéséhez (ford. megj.: léteznek kimondottan tanulóknak készített értelmező szótárak, egyszerű meghatározásokkal). Eleinte nehéz volt így tanulni: könyvet olvasni és közben szótárazni nem volt éppen hagyományos tanulási módszer számára. Minden egyes angol mondat kihívás volt.

De mostanra, csupán két hét eltelte után már sokkal gyorsabban képes olvasni. Olvasás közben gyakran találkozik olyan szavakkal, amiket az elmúlt 2 hétben már megismert. Mikor felismer egy ilyen szót, már nem kell szótárért nyúlnia és tudja, hogy megfelelően halad. Érzi, hogy az elmúlt időben sok újat tanult és alig várja, hogy még többet tanuljon. Minden nap nagyon várja, hogy olvashasson a könyvéből. Az olvasás lehetőséget ad, hogy használhassa a megszerzett tudást (élvezze a tanulás eredményét) és még többet tanuljon. Mivel rendszeresen olvas, csak keveset felejt és folyamatosan bővül a szókincse.

Judy jó úton jár. Hamarosan képes lesz angol nyelvű újságokat és egyéb angol anyanyelvűeknek szánt írott anyagokat olvasni.

Az örömmel végzett tanulás hatékonyabbedit

Ha élvezed a tanulást, több időt fogsz eltölteni vele és rendszeresen tevékenységgé válik. De a nagyfokú motiváltság más előnnyel is jár. Könnyebbé válik az új szavak és nyelvtani szerkezetek megjegyzése. Ennek oka, hogy az agy hatékonyabban jegyzi meg az olyan tárgyú információkat, amikkel az ember szívesen foglalkozik. (például vannak olyanok, akik szeretik a történelmet és mindent tudnak a második világháborúról; ezeket az információkat egy "normális ember" soha nem lenne képes megjegyezni) Tehát hatékonyabb leszel, ha képes vagy élvezni a tanulást.