SuperMemo - egy program, amivel gyorsan fejlesztheted az angolodat

From Antimoon Translation Project


Mi az a SuperMemo?edit

A SuperMemo egy program, amivel angol szavakat, mondatokat és nyelvtani struktúrákat tanulhatsz meg, amiket soha többé nem felejtesz el. A program az emberi memórián végzett tudományos kísérleteken alapszik.

A SuperMemóval angol szavakat, mondatokat és nyelvtani struktúrákat is tanulhatsz, ebben a cikkben azonban főleg a szavak tanulásáról lesz szó (az egyszerűség és tömörség kedvéért).

Tom az elmúlt 9 évben sok tapasztalatot szerzett a programról, melyekről itt olvashatsz .

Felejtsd el, hogy elfelejted!edit

Úgy találod, hogy a szókincsed nem gyarapszik? Elmész egy angolórára és leírsz 30 új szót a jegyzetfüzetedbe, majd megtanulod ezeket a szavakat. A következő héten a tanár megint ad 30 új szót, amiket szintén megtanulsz, de... közben elfelejtetted az előző 30 szót. Így tehát 60 új szó helyett megint csak 30-at tudsz. Rémálom.

Hogyan változtathatsz ezen és érhetsz el haladást? Csak egy módon. Valahogy meg kell akadályoznod, hogy elfelejtsd a tanult szavakat. De mégis hogyan?

A legegyszerűbb válasz: a SuperMemo segítségével.

A SuperMemo működéseedit

1. Írd be az új szavakat a SuperMemóba. Ehhez létre kell hoznod egy SuperMemo kártyát (item). Egy kártyának két része van: kérdés (Q) és válasz (A). Így néz ki:

Q the mother of your husband or wife
A mother-in-law

(Ez egy nagyon egyszerű kártya, de rengeteg más fajta is van még ezen kívül.)
A kártyák SuperMemo gyűjteményekben (collection) foglalnak helyet. Egy gyűjtemény több ezer kártyát tartalmazhat. A SuperMemo használatához nem kell saját kártyákat készítened! Használhatsz más emberek és cégek által létrehozott gyűjteményeket is!
2. Ismételd át a szavakat. Minden nap indítsd el a SuperMemót és ismételj át néhány szót, méghozzá minden nap más szavakat! Például ha hétfőn beírtál 50 új szót, akkor aznap átismételsz ötöt belőlük, kedden pedig újabb négyet, stb. Az átismételendő szavakat a SuperMemo adagolja neked.

Az egészben az a legjobb, hogy a SuperMemo magától tudni fogja, hogy mennyi ideig emlékszel egy-egy szóra. Minden szót pontosan akkor fog átismételtetni veled, mikor éppen elfelejtenéd. Például, ha a "greenhouse" szóra egy hónapig emlékszel, miért ismételnéd át egy nap múlva, vagy a következő héten? Csak időpocsékolás lenne. A SuperMemo egy hónap múlva fogja neked mutatni a szót, pont akkor, mikor kikerülne a rövidtávú memóriádból. Mivel újra átismételted, ezért továbbra is ott fog ülni a memóriádban, újabb két hónapig. Aztán újra átismételed, és így tovább... Eképpen egy szót örökre megjegyezhetsz.

Honnan tudja a SuperMemo, hogy mennyi ideig emlékszel egy szóra? Mert adatokat gyűjt az emékezőképességedről, minden egyes ismétlés alkalmával!

Mi történik ismétlés közben?edit

A következő folyamat játszódik le a SuperMemo használata közben:

 1. A SuperMemo megmutat egy kérdés kártyát, például: the mother of your husband or wife.
 2. Megválaszolod a kérdést (a szóra gondolsz, vagy hangosan kimondod). A választ nem kell begépelned!
 3. A SuperMemo megmutatja a helyes választ, például: mother-in-law.
 4. Összehasonlítod a saját válaszodat a helyes válasszal, majd értékeled a teljesítményedet - 0 (rossz) és 5 (nagyon jó) között. Az értékelésből tudja a SuperMemo, hogy mennyire jól emlékeztél a szóra.
 5. A SuperMemo kiszámolja, hogy mikor kell legközelebb átismételned a szót. Ezt hívják ismétlési szünetnek. Az értékelésből, valamint az előző értékelésekből és egyéb más statisztikákból a program ki tudja számolni, hogy mennyi ideig emlékszel még a szóra, majd beütemezi neked a következő ismétlést. Ez mindig pontosan egy nappal azelőtt történik, mielőtt elfelejtenéd a szó.

A SuperMemo működéséről bővebben ebben a cikkben olvashatsz (ahol képeket is láthatsz a programból).

Egy átlagos nap a SuperMemóvaledit

Egy átlagos ismétlés a programmal a következőképpen néz ki:

 1. Átismétled a SuperMemo által az aznapra beütemezett szavakat. Általában az átismétlésre váró szavak száma elég kevés. Például, ha mondjuk 8000 szó van a gyűjteményedben, akkor nagyjából csak 40 szót kell átismételned naponta.
 2. A néhéz szavakat újra átismétled. Ez a végső gyakorlat - ekkor azokat a szavakat ismétled át újra, ahol 3-asra, vagy annál rosszabbra értékelted magadat. Minden szót addig ismételtet veled a program, míg legalább 4-esre nem értékeled.
 3. Új szavakat memorizálsz. Ekkor tanulsz új szavakat. Az új szavak ismétlésének ütemezését is a program végzi.
 4. Új szavakat adsz a gyűjteményedhez. Használhatsz szótárt, hogy elkészítsd a saját SuperMemo kártyáidat!

Miért jó a SuperMemo?edit

1993-ban fedeztük fel a SuperMemót - a program teljesen megváltoztatta az angol tanulásáról alkotott fogalmainkat. A gimnáziumban órákat töltöttünk a saját gyűjteményeink létrehozásával és persze még többet beszéltünk róluk.

A SuperMemo "ismétlési szünet" előnyei:

 • Nem kell aggódnod, hogy elfelejtesz valamit. Egyszerűen csak add hozzá az új szót a SuperMemo gyűjteményedhez, és soha többé ne fogod elfelejteni! A szó a tiéd. Új szavakat tanulhatsz, amikre szintén emlékezni fogsz. Olyan gyorsan fejlesztheted angolodat, amilyen gyorsan csak akarod!
 • Nem kell átismételned azokat a szavakat, amiket már jól tudsz. Mindig csak azokat a szavakat ismétled át, amiket már majdnem elfelejtenél. A SuperMemo mindig csak a nehéz kérdéseket mutatja, így nem vesztegeted az idődet a könnyűekre.
 • Egy szót egyre ritkábban ismételsz. Minden ismétlés után egyre hosszabb ideig emlékszel egy szóra. Például mikor először ismétled a "greenhouse" szót, nagyjából két napig emlékszel rá. Két nap múlva átismétled a szót, de ezúttal már nagyjából hét napig fogsz rá emlékezni. A harmadik ismétlés után egy hónap múlva is tudni fogod még. Az ismétlések közötti időszak folyamatosan növekszik. Egy év SuperMemo használat után az egyes szavak már lehetséges, hogy 2013-ra lesznek ütemezve!

A SuperMemo használatának előnyeiedit

A SuperMemo nagy hatással van az angoltanulásodra. 1000-2000 kártya létrehozása után már nagy változásokat kell észrevenned angoltudásodon. A SuperMemo a következő dolgokban segíthet:

 • Gyarapíthatod a szókincsedet. Új és érdekes szavakat kezdesz használni beszédedben és írásodban egyaránt - olyan szavakat, mint "devour", "appalling" vagy "live down". Egy óra alatt több mint 20 új kártyát is elkészíthetsz, amiket azonnal el tudsz kezdeni használni - a következő angolórádon, a következő emailedben, stb. Mutasd meg mindenkinek, mennyit fejlődtél!
 • Angol könyveket olvashatsz és megérted a beszélt angolt. Növekvő szókincseddel az olvasási és szövegértési képességed is egyre jobban fejlődik!
 • A legjobb lehetsz az osztályban! Ha angolórára jársz, azt fogod észrevenni, hogy te vagy az egyetlen ember, aki emlékszik a múlt hónapban tanult szavakra is - mi több, soha többé nem kell a szódolgozatokra tanulnod!
 • Fejlesztheted a nyelvtanodat. Egyfajta nyelvtani érzéket fejleszthetsz ki magadnak, ha új mondatokat adsz a gyűjteményedhez. Speciális kártyákkal a nyelvtani tudásodat is gyarapíthatod!
 • Javíthatod a kiejtésedet. Kiejtési információkkal is elláthatod a kártyákat, vagy speciális kártyák segítségével gyakorolhatod a szavak kiejtését!
 • Felejtsd el a hibákat! Ha valaki kijavítja egy hibádat, add a kijavított mondatot a SuperMemo gyűjteményedhez! A program beütemezi neked a helyes mondatot tartalmazó kártyát, így könnyedén megszabadulhatsz a fejedben helytelenül meglévő formulától!
 • Motiváltabb angoltanuló lehetsz! Csak a SuperMemo segítségével érezheted igazán úgy, hogy valóban gyarapítod a szókincsedet. Miért? Mert minden szó, amit hozzáadtál a gyűjteményedhez, már örökre a tiéd lesz!

Az angoltanulásnak egy remek formája, ha elkészíted a saját gyűjteményedet! Mikor új kártyákat készítesz magadnak, nemcsak fejleszted a szókincsedet, hanem sok definíciót is elolvasol a szótárból és rengeteg példamondattal találkozol - ezekből a definíciókból automatikusan tanulsz új szavakat és nyelvtani struktúrákat.

Szerezd be a SuperMemót!edit

A SuperMemót a Super Memory Store-ban (a Yahoo! Store részeként) vásárolhatod meg és töltheted le. A következő verziók elérhetők:

 • SuperMemo 2006 Windowsra
 • SuperMemo 2004 Windowsra
 • SuperMemo Pocket PC-re
 • SuperMemo Palm Pilotra